Blå Vindruer

Forfatter: Knut Sætrevik
Negritionok

Dette er en fin blå drue til vin. I varme sesonger, modner denne druen ca. 1 uke før Rondo. I kjøligere sesonger, modner den litt etter Rondo. Dette viser at den responderer raskere på varme. I polen modner druen ca. 2 uker tidligere enn Rondo. Negritionok har middels store avlange druer. Den har sitt opphav i Russland eller Ukraina, og den ene forelderen er Riesling. Sorten gav druer for første gang her 06. Hvor sterk den er mot sykdommer må evalueres etter hvert. Den er vinterhardfør til - 23 C.

 

Negritionok


 

Rondo

Rondo er en vinsort selektert i Tyskland ved forsknings stasjonen i Geisinheim. Til å vere vinsort har den ganske store druer. Den er svært rikt bærende. Rondo er desverre en marginal sort i Norge. Egner seg best ved kysten der det er lengst mellom vår og høstfrost. Modner mot sydvendt vegg eller mur ca 1 oktober. Fritt i raster modner den 10-20 oktober. Er veden godt avmodnet før første frost tåler den - 24C

 

Rondo


 

Kuzminski Sinni ( Tidligere C.G.L. 02 5 43)

Sorten er krysset i Russland av Kuzmin. Den har middels druer på middels store klaser. God smak på druene. Den er blandt de tidligste til å modne. Kan enkelte år være utsett for meldugg. Vinterherdig til - 30C.

 

Kuzminski


 

Zilga

Er krysset i Latvia. Denne druen har smak av blåbær. Den er svært riktbærende og krafig voksende. Mellomstore klaser og druer. Liker nøytral til sur jord og skal ikke tilføres kalk. Lett sort å dyrke. Sorten har farget saft å kan og brukes til rose vin. Den tåler ned til -35C

 

Zilga


 

Scandia ( T.P. 2 1 37)

Dette er en ny krysning fra Minnesota som Arild Syversen i Asker har fått fra foredleren Tom Plocher. Vi har denne på prøvedyrkings avtale med T.Plocher. Denne har svært tidlig modning, som Hasansky Sladky. Den er testet som vinsort i Minnesota med bra resultat. Vi venter druer på de første plantene 2008. Druene er små på små til middels klaser. Dersom denne druen blir den overmoden og det blir vått vær, får den lett angrep av gråskimmel (Gråmugg)

 

 


   Bilde tatt av Knut Sætrevik

 

Hasansky Sladkij

Dette er en av de tidligste blå sortene vi har fra Russland. Den er svært hardfør og kan tåle ned mot -35c. Den er søt og har fin smak. Druene er små, men har høyt innhold av C vitaminer. Kraftig vekst. Fin sort til norske forhold.

 

©Copyright 2011 Druedyrking.com. All rights reserved.