Været i Sætrevik

Forfatter: Knut Sætrevik

For at det skal kunne bli et godt drueår i Norge, er det en forutsetning at været er på vår side. Det er spesielt rundt bløming man ikke ønsker regn fordi regnet gjør at støvet på støvbærerne blir ødelagt/støvet renner bort.

 

De fleste drueplantene tåler ned til minus 16 – 18 grader, noen ned til - 40 celsius før de får problemer. Litt vind er i utgangspunktet ikke et problem for plantene, da de klarer å feste seg godt med sine lianer og i tillegg festes til strenger med bindetråd. -Men der det er vind, blåser også varmen fort bort... For å få modne, søte druer i Norge, kreves det et godt vær-år. Samtidig er det en forutsetning at man satser på de tidligste sortene.

 

Sætrevik ligger godt skjult fra vinden mellom to åskammer. Viken vender mot sør/sørvest, slik at vind fra nord og øst tar lite, mens vestavinden stopper delvis i åskammen.
Om vinteren pleier det normalt ikke å være mer enn 6-8 minusgrader, men 2009 og 2010 noterte jeg – 13 grader.

 

Ca. 0,5km fra Sætrevik, driver Erling Folkedal en privat værstasjon.
Vinter temperaturen der denne værstasjonen er plassert er svært lik den vi har i Sætrevik, men sommertemperaturen er 1 til 2,5 grader høyere i Sætrevik når det er sol, spesielt når det er helt vindstille eller ved vind fra nord.

 

Link til værstasjonen:
Erling Folkedal sin værstasjon

 

Værmodulen nedenfor henter sine målinger fra en målestasjon som ligger ca 2 kilometer fra Sætrevik i luftlinje. Temperaturen i Sætrevik, på grunn av beliggenhet har vist seg å ligge ca 2 grader celsius over temperaturen i området som værmodulen tar utgangspunkt i.

 

 

 

©Copyright 2011 Druedyrking.com. All rights reserved.